Ryba je kámoš, né žrádlo

2. května 2015 v 19:23 | Nu. |  I Think
Pokud máte pocit, že jste článek s tímto názvem na mém blogu již viděli, tak se nemýlíte. Tohle je takový jeho upedate, jelikož jsem s jeho předchozí podobou nebyla spokojená. Ten původní jsem smazala a skoro celý jsem ho přepsala. Avšak název se mi natolik líbil, že zůstal nezměněn. Pořád to ještě není úplně ono, ale myšlenky tu mám mnohem víc utřízené a tolik "nelítají" od jedné věci k druhé. Je to prostě takové víc učesané. Obrázky jsem zachovala, páč mi přišli úplně boží :D. Ale již konec řečí. Přeji příjemné čtení :3



Z vegetariánství (a potažmo i veganství) se v poslední době stává docela velký trend. Jelikož mám pocit, že lidé mají o tomto způsobu stravování stále zkreslené představy, rozhodla jsem se, vás s ním blíže seznámit. Jako člověk, který tak žije již jedenáct let, k tomu mám co říci.

Maso jsem přestala jíst, když mi bylo sedm let. Musím se přiznat, že v tomto věku za tím nebyl žádný vznešený důvod, jako záchrana životů zvířat či péče o své zdraví. Maso jsem přestala jíst jednoduše proto, že mi strašně moc nechutnalo. Pravda, o to to mám teď, když už ty jiné důvody vidím, snazší. Ale za ty roky mého života bez masa jsem měla šanci poznat všechny možné hrůzy potravinářského průmyslu, které jsem jako malá pochpitelně neviděla. Takže i kdyby mi maso chutnalo, již bych se k jeho konzumaci nikdy nevrátila.


Víte, nevyčítám ostatním lidem, že maso jedí, ale doufám, že si postupem času uvědomí, že je to chyba. Je pravdou pravdoucí, že Bůh/Matka příroda/Alláh/Velký špageťák... (záleží, v co věříte) nás stvořil jako všežravce, tudíž je naší přirozeností maso jíst. Není sporu, že lidé v době ledové neměli k jídlu prakticky nic jiného než právě maso. Tento pud v nás tedy logicky přetrval dodnes. Ale lidi na druhou stranu... uvědomujete si, že teď už není doba ledová? Žijeme přece v 21. století. Také se už nedorozumíváme posunky a divným hekáním. Neutíráme si zadek kusem listu. Lidstvo stále mluví o pokroku, ale v tomto směru ustrnulo na místě a nehodlá se pohnout dopředu! A to mě štve.

Neřeknu lidi někde v Africe apod., kteří nemají, co jíst. Pak ať proboha jedí, co chtějí, hlavně ať nehladoví, to je pochopitelné. Ale my (Evropané, Američané...) MY MÁME NA VÝBĚR. Máme takové množství jídla, že nevíme, co s ním. Proč tedy nebýt vegetariánem?
Ale v tomto článku vás nechci navádět k tomu, abyste se rovněž stali vegetariány či vegany, jen bych vám ráda přiblížila, jak takový život vypadá. Rozhodnutí je už na vás. Ovšem těžko se můžete rozhodovat, když neznáte všechny možnosti a fakta.

Tak tedy k jádru věci...

Nemá smysl zatěžovat vás všemi podrobnostmi, ale jsou věci, které bych ráda zdůraznila a kterým se zde budu věnovat.
Základní fakt je: Vegetariáni nejedí maso. Žádné maso. Přičemž bych ráda podotkla, že i ryba a kuře jsou maso. Velká část populace totiž považuje rybu a kuře asi za zeleninu, nebo opravdu netuším, proč mi je jako vegetariánovi každý s čistým svědomím cpe pod nos a ještě se diví, proč neskáču radostí z takové dobré vegetariánské bašty. Nejíst maso je vaše jediné omezení jako vegetariána.

Veganství už je o něco složitější. Vegani nekonzumují nic živočišného původu. To znamená žádné maso, mléčné výrobky, vejce či med. Málokdo si uvědomuje, že nejde jen o tyto produkty samy o sobě, ale i pokud jsou v něčem obsažené. To znamená, žádné pečivo; žádné sušenky s obsahem mléka, vajec či másla; žádné vaječné těstoviny; žádné cappuccino apod.

Je vědecky podložené (a v poslední době se o tom stále více mluví), že veganství je nejzdravější životní styl. Například velké množství sportovců, jsou vegani. Nezatěžujete totiž organismus složitým trávením masa a laktózy, šetříte slinivku břišní, máte v sobě správné vitamíny a proteiny...

Jistě se ptáte, co tedy vegetariáni a vegani vlastně jedí?

Základem stravy by měly být obiloviny, které vám dodají bílkoviny, polysacharidy a vlákninu. Další velkou součástí stravy by měla být zelenina (ideálně tepelně upravená zelenina). Dále luštěniny, které jsou v kombinaci s obilovinou plnohodnotnou náhražkou masa a podporují funkci ledvin. Pokud jste vegetariáni, můžete do stravy zakomponovat i mléčné výrobky a vejce. I tak by ale měli být tou nejmenší složkou vaší stravy.


Je sice pravdou, že se v méčných výrobcích nachází bílkoviny, které by vám tedy měly nahradit bílkoviny z masa, ale pravda je zcela jiná. Zaprvé se jedná o zcela jiný druh bílkovin! NEJSOU tedy náhražkou masa. Zadruhé, tělo je těžko tráví. Obecně platí, že byste neměli sníst více než 40 gramů čisté bílkoviny. Víc jich nestrávíme. Nestrávené bílkoviny pak v tlustém střevě doslova hnijí - a vzniklé "mrtvolné" jedy mohou působit na střevní stěnu karcinogenně. Zatřetí, když se bílkovina vylučuje, "strhne" sebou velké množství vápníku, který tělo potřebuje, tudíž konzumace mléčných výrobků paradoxně způsobuje odvápňování a je často příčinou osteoporózy. Tudíž řeči o tom, jak se v mléku nachází vápník a bílkoviny jsou sice střašně krásné, ale oboje se vlastně vyloučí a vy nemáte nic.

Avšak chápu, že většina lidí se i tak mléčných výrobků vzdát nedokáže (ani já to zcela nedokážu). Je ale nutné mít na paměti, že by se měly konzumovat jen velmi málo.


Najednou mě napadá tolik věcí, které bych vám chtěla sdělit, ale chápu, že by vás to už brzo začlao nudit, tak se nebudu příliš vykecávat. Snad jen ještě pár drobností, méně technického rázu.


Je mi jasné, že při přečtení mé další věty, většina z vás začne protáčet oči, ale i tak si alespoň drobnou zmínku neodpustím. Dalším důvodem k tomu, že jsem vegetariánem je to, že mě pochopitelně hrozně štve způsob, jakým se dnes maso pěstuje (jiné slovo nelze použít). Jako klasický příklad uvedu chov kuřat, jehož problematiku budou někteří z vás jistě znát.

Kuřata se chovají ve velkých farmách, kde je jich tak enormní počet, že pomalu ani nemohou dýchat a desítky z nich se zde umačkají. Když chce chovatel některé vzít a odnést na porážku, musí šlápnout na jiná kuřata, protože tam opravdu není místo, čímž je zraní či zabije. V potravě mají přidané růstové hormony, které způsobí rychlý růst a včasné zaplnění místa na pultech, abyste své kuře dostali do trouby včas. Ale zároveň hormony způsobí velkou křehkost kostí kuřete, protože ty v tak krátké době logicky nestihnou zesílit. Spousta kuřat má tedy kosti často zlámané. Nehledě na to, že vy to kuře pak sníte i s těmi hnusy, kterými ho nadopovali. Takže dobrou chuť mí masožřaví přátelé.


S mléčným průmyslem je to ještě mnohem horší. Uvědomili jste si někdy, že aby kráva mohla mít mléko, musí otěhotnět, tudíž jí musí někdo znásilnit? (Vím, že u zvířat se to zas tak moc nebere, ale stejně.) Došlo vám, že po porodu je jí tele odebráno a mléko, které bylo určeno pro jeho výživu pijete vy? Ono žije v kóji kam se sotva vejde a pak se z něj udělá jen flák telecího. Mléko své matky nedostane, to vypijete vy. Nehledě na výše popsanou neprospěšnost mléčných výrobků.

Ale každá mince má dvě starny. Ovšem jiná věc je, pokud má někdo doma pár slepic, nebo kozu či ovci, které si žijí hezký život ve volnosti a pak, když přijde jejich čas, je holt někdo sní. Není to ideální, ale já jsem schopna tuto variantu přijmout a plně akceptovat. Z morálního hlediska s tím nemám žádný problém. Stádo krav někde na horské pastvině se má dobře. A to je fakt. Mléko vystačí jak pro těch pár spotřebitelů, tak pro jejich mláďata. To mě nijak nepohoršuje a jsem schopna to respektovat.


Je jasné, že nic není černobílé a váš názor se s mým nemusí shodovat. Proto říkám, je to celé na vás. Je to vaše volba zda maso jíst budete, či nebudete. Nebo zda ho třeba jen omezíte a budete ho jíst 1-2x týdně. I tak je to obrovský krok kupředu. Věřím, že přijde den, kdy si lidé konečně uvědomí, že maso k životu vlastně vůbec nepotřebují.
Jíst, či nejíst? Rozhodnutí je na vás.
(A/N: Jistě by se na toto téma našli i mnohem zajímavější články a pokud by vás toto téma zajímalo, mohu na některé třeba přidat odkaz nebo tak, prostě jsem jen potřebovala řícti, co cítím a chtěla jsem vám vegetariánství/anství trochu přiblížit. Také jsem zde přímo nerozebírala maso a jeho účinky na zdraví, jak jsem to udělala u ml. výrobků. Ne všechno maso je pro váš organismus nezdravé. Pokud by byl zájem, buď napíšu článek či nasdílím odkazy.)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Zajímal by vás další článek o vegetariánství?

Ano
Ne
Článek ne, ale recepty ano

Komentáře

1 Liz Liz | E-mail | Web | 3. května 2015 v 19:00 | Reagovat

Na tenhle článek už delší dobu čekám a teď mám hroznou potřebu se vyjádřit jako někdo, pro koho je veganství naprosto nemožné. Předem říkám, že tě nechci nijak přesvědčit, abys vegetariánkou nebyla, stejně jako doufám, že jsi se nepokusila u čtenářů o opak.
Začnu s tím, že ti maso nechutnalo. Hrozně mi to připomnělo mého bratra, který jí jen karbanátky a párky, takže má na to dobře našlápnuto :D i moje kamarádka si poslední dobou v jídelně stěžuje, že po biologii už nebude maso jíst, jelikož jí také není úplně po chuti. Já ale maso, obzvlášť kuře, miluju. Opravdu, mohla bys mi říct, jak moc je to nezdravé, ale je to jedno z mých oblíbených jídel a já bych se po něm utloukla :D
Teď bych ti chtěla říct takovou svou teorii k vegetariánství. Víš, mám pocit, že vegetariáni jsou trochu jako feministky a chtějí aby měla zvířata stejná práva jako lidi. Problém je ale v tom, že na světě prostě není tolik místa a pokud je nesníme my, sní oni nás. Samozřejmě, máme na výběr a můžeme jíst fancy jídlo, ale obě víme, že ne všechna zvířata jsou býložravci a pokud bychom je přestali využívat, mohla by ona využívat nás.
(teď se cítím, jako kdyby to byl citát přímo pro mě, heh :D)
Ano, tady uznávám, že máš naprostou pravdu. Ale zároveň, tohle není jediný špatný způsob, kterým lidstvo získává potravu. Často je do zeleniny, ovoce i obilnin přidávají jakýsi chemický prostředky a má to jediný důvod - na světě není tolik místa, aby se mohly plodiny pěstovat ve větším množství, proto se pěstují rychleji, stejně jako zvířata. Není to správný, ale pokud by to tak nebylo, brzy by jídlo došlo obecně.
Hrozně se mi líbí tyhle ambice, které vedou vegetariány k tomu, aby si stáli za svým a nejedli maso. Myslím, že tvůj názor je úžasný a rozhodně tě v tom podporuji, ale vím, že já bych to nezvládla. Zbožňuju mnohé ovoce a zeleninu, ale maso je velkou součástí mého jídelníčku a jak už jsem řekla, po kuřeti nebo rybě bych se utloukla :D

2 Nu. Nu. | Web | 8. května 2015 v 11:50 | Reagovat

[1]: Díky za tak super komentář Liz. Omlouvám, se že odepisuju až teď. V podstatě s tebou naprosto souhlasím. :D Většina vegetariánů mě s tímhle taky štve! S tím jak ty popisuješ "zvířecím feminismem :D". Jako upřímně nejsem žádný velký milovník zvířat, ale prostě nesnesu, když je někdo nevinnej týrán. Jak říkám, když má někdo v horách svoje stádo krav, proti tomu nic nemám. Jde mi o tom, jakým způsobem s nimi zachází průmysl. A hlavně... Taky jde o to, že vlastně se tímhle nepřímo způsobuje hladomor. Protože vypěstované plodiny (obiloviny atd.) jsou dávány zvířatům ve velkochovech, takže se nedostanou k lidem a ti pak nemají, co jíst (a ne, to maso z těch zvířat není dost a většinou se k nim ani nedostane). Zatímco, kdyby se zvířata "starala sama o sebe" (ty které to umí) a zbytek by si žil klidně na salaších... No vím, že to je nerealistický sen apod. A navíc to neumím úplně přesně vyjádřit, bylo by to na dlouhou debatu. Hodně dlouho jsem měla úplně přesně ten postoj jako máš ty (až na to, že jsem teda maso nejedla, páč mi nechutnalo... ale tvrdila jsem, že kdyby mi chutnalo, tak ho jím... teď už by to tak nebylo). Strávila jsem roky než jsem sáhodlouhými debatami s lidmi, kteří tomu rozumí změnila názor. Ale jak říkám, chápu tě a neberu ti to. Stejně jako ty respektuješ můj názor a toho si vážím :D :3
PS: zrovna ryby a kuře jsou pro zdraví neškodlivé (ok, pokud bychom pominuli to nadopování chemikáliemi :D). V mase jde o poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin, přičemž většina masa, má víc tech "špatných", ale u kuřete je to  1:1 a u ryby dokonce 1:4 pro ty "dobré" :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama